Vem är Thomas Fridén?

Som pojke sjöng jag med i Stockholms Gosskör. Ett eget radioprogram med Radioorkestern på Julafton 1953 tillhörde nog min mors verkliga höjdpunkter; särskilt inspelningen tidigare på hösten i Gamla Musikaliska Akademien. Själv var jag helt inriktad på att efter gossoprantiden få ägna mig åt att bli proffs i fotboll i Italien. Så blev det nu inte, men jag hade faktiskt vissa framgångar även på fotbollsplanen.

Sångkarriären efter målbrottet var lovande. Jag vann Ungdom med ton 1961 och den påföljande stadsmatchen(!) mot Helsingfors också. Deltog i en Werba-kurs på Edsbergs slott, fick ett mycket fint (det visade sig 25 år senare!) intyg från Erich Werba som skulle skickas oöppnat in till Kungafonden. Fick dock aldrig möjlighet att sjunga upp för Set Svanholm som var den som bestämde gällande sångstipendier. Jag bestämde mig då för att ta det säkra för det osäkra och tog ut en fil-kand-examen vid Sthlms Högskola och började arbeta, först på Kungl Byggnadsstyrelsen, därefter på Sthlms Gatukontors ekonomiavdelning. Jag var också under ett drygt halvår skolsekreterare i Solna. Den kommunala banan fortsatte sen på förtroendemannabasis för socialdemokraterna i Upplands-Bro kommun. 

1974 slutade jag som kommunstyrelseordförande på heltid och började 1976 på statens scenskola i Göteborg lyriska linjen för fortbildare. Året därpå fick jag en roll i Figaros Bröllop med Riksteatern (Antonio och stand-in för Greven). Sen blev det några turnéer med Rikskonserter, en 5-årig sejour med Värmlandsoperan samt några roller även på Norrlandsoperan (Schaunard i La Bohème). Riksteaterns uppsättning av Den Främmande Kvinnan, musik Ulf Björlin text Lars Forssell blev det stora lyftet. Jag fick många kontakter över hela landet, som ringde och bokade mig för konserter och oratorier. Jag har sedan dess frilansat helt och hållet. Det har blivit Beredskapsprogram åt Säffleteatern, konserter över hela landet, minst 14 Juloratorier och säkert 20 Messias. Det visade sig att min röst passade bra för baspartierna i Bach’s och Händel’s oratorier och kantater. Juloratoriet i Hamburgs stora St. Petri-kirche 4:e Advent 1989 var en av stor musikupplevelse!

Som frilansare med olika fria grupper: Teaterbåten 1987 i Visby (Ravenal), Kascheijs död av Rimskij-Korsakov (Riddaren), Karneval i Rom J. Strauss Hallwylska Museets innergård, Pajazzo 1999 R. Leoncavallo på Moderna Museet i Stockholm (Silvio).

Jag har sjungit in flera romansprogram för Sveriges Radio P2, program som gått flera gånger i repris. Det har blivit 3 turnéer i USA. Konserten på Sotheby’s auktionsfirma i London i juni 1990 med sånger av Stenhammar, Grieg och Sibelius var också en höjdpunkt! Ett framträdande på Göteborgs Historiska Museum ledde till medverkan vid Nationalmuseums 300-års-jubileum.

Jag måste också nämna programmet Strö lite rosor tillsammans med operasångerskan Eva Pilat över 400 gånger på olika ställen i landet.

2015 gjorde jag och pianisten Thomas Sällström Kupletter och glada visor åt Göteborgs Kulturnämnd. Genom åren har det blivit säkert åtta turnéer runt om i Göteborg.